recent
Güncel Haberler

Bluesky: X'in (eski-Twitter) Yeni Rakibi Artık Herkese Açık!

Ana Sayfa
Bluesky: X'in (eski-Twitter) Yeni Rakibi Artık Herkese Açık!

Elon Musk'ın o zamandan beri adı X olarak değiştirilen Twitter'ı tartışmalı bir şekilde satın alması, birçok kişiyi bu platforma bir alternatif aramaya sevk etti. Ancak, ister merkezi olmayan araç Mastodon ister Meta'nın son ağı Threads olsun, şu ana kadar güvenilir bir alternatif ortaya çıkmadı. O zamandan beri pek çok kişi umutlarını Bluesky adlı yeni bir sosyal ağ projesine başlayan Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey'e bağladı. Bluesky lansmanından bu yana sadece abonelere açıktı... ta ki bu haftaya kadar.

Bluesky kapıyı ardına kadar açıyor

Bluesky, birkaç ay önce reklamını yapan Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton tarafından bile merakla beklenen bir sosyal ağ.  Platform daha önce sadece davetiyeye açıktı, ancak artık açık kayıt yapılmasına izin verecek kadar büyüdü.

Şu anda 3 milyon kullanıcısı var ve bu sayının hızla artması bekleniyor. Bu, Threads'in lansmanı sırasında hesap oluşturmada bir artış görmesine benzer.

Merkezi olmayan ağların gelecekteki lideri mi?

İlk bakışta platform, X veya Threads'e benzeyen ve varsayılan olarak kullanıcı tarafından oluşturulan gönderilerin kronolojik bir akışını gösteren bir arayüzle rakiplerine benziyor. Bununla birlikte, felsefesi açıkça Mastodon'a benzer şekilde ademi merkeziyetçilikten biridir. Bluesky, kullanıcıların zaman içinde federasyon içinde kendi örneklerini yaratmalarını, her birinin kendi moderasyon kurallarına sahip olmasını ve geliştirmenin kendi ellerinde olmasını bekliyor.

CEO Jay Graber Engadget'a yaptığı açıklamada "Sosyal hizmetlerin geleceğinin açık ve merkezsiz olması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Bluesky'nin, kullanımı hala merkezi platformlardan daha az internet kullanıcısı çeken Mastodon'dan daha iyi performans gösterip gösteremeyeceği belirsiz.


Kaynak: Engadget

author-img
Get4Games

Yorumlar

Yorum yok
Yorum Gönder
    google-playkhamsatmostaqltradent