recent
Güncel Haberler

Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yapay Zeka İmdada Yetişiyor

Ana Sayfa
Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yapay Zeka İmdada Yetişiyor

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin bir yansıması olarak dünyanın farklı yerlerinde orman yangınları artıyor. Büyüyen bu tehlikeyle karşı karşıya kalan San Francisco merkezli teknoloji şirketi Pano AI, yapay zekaya dayalı sürekli izleme teknolojisi önererek sorunu çözmek istiyor.

Pano AI, orman yangınlarının daha etkili bir şekilde izlenmesine ve erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesine olanak tanıyan bu yenilikçi çözümle karakterize edilir. Bu teknolojinin amacı, yangınları erken tespit etmeye ve hızlı bir şekilde müdahale etmeye yardımcı olarak vahşi yaşamın ve insanların güvenliğini korumaktır.

Kanada, Amerika'nın orta batısı ve bir dizi Batı Avrupa ülkesi şu anda bu durumdan etkileniyor ve yalnız da değiller. Kuraklık ve yağış düzenlerindeki büyük değişikliklerden etkilenen bu bölgeler, şimdi de yangınlar tarafından giderek daha fazla tehdit ediliyor. Pano AI, yangınların patlak vermesini tahmin etmek ve yapay zeka kullanarak yayılmalarını sınırlamak için modeller kurarak bu sorunu engellemeyi amaçlıyor.

Hızla büyüyen bir yangın tespit ağı

Pano AI tarafından kullanılan yangın algılama ağı, dünyanın en büyük sistemlerinden birine sahiptir. ABD'nin Oregon, Montana, Idaho, California ve Washington eyaletlerinde 2,4 milyon dönümden fazla alanı kapsıyor. Bu ağ, bir yangının ilk işaretini hızlı bir şekilde teşhis ederek ve itfaiyecileri hemen uyararak 24 saat kesintisiz gözetim sağlayabilir.

Sistem, yüksek riskli alanları sürekli olarak 360° tarayan ve döndüren yükseklik kameraları kullanır. Bu özel kameralar, 24 kilometreye kadar olağanüstü bir mesafeden görüntü tarayabilir ve yüksek çözünürlüklü görüntüler kaydedebilir. İkinci çekirdek teknolojisi, bu kameraların derin öğrenme yöntemlerini kullanarak olağandışı durumları çok daha doğru bir şekilde algılamasını sağlar. Bir yangın şüphesi doğarsa, yapay zeka modeli potansiyel riski analiz edebilir ve yangının olası kaynağını doğru bir şekilde tahmin edebilir. Ardından yangının hızı ve yayılma yönü gibi önemli parametreleri tahmin edebilir. Toplanan bu veriler, yangınla mücadele ekipleri için son derece değerli bilgiler sunmaktadır.

Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yapay Zeka İmdada Yetişiyor
AI/Pano AI tarafından tespit edilen bir yangın görüntüsü

Bu orman yangınlarının çevresel maliyetleri çok büyük. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde 2000 yılından bu yana 1,5 milyondan fazla orman yangını meydana geldi. 1 Haziran 2023 itibarıyla 18.000 yangın 200.000 hektardan fazla bitki örtüsünü yok etti.Bu yangınların etkileri flora ve fauna için geri dönüşü olmayan felaketlere yol açmaktadır. Bu olayların dünya çapında yılda 50 milyar ABD dolarına mal olduğu tahmin edilmektedir.

Bu bağlamda yapay zeka (AI), riskleri felakete dönüşmeden önce belirleyerek bu orman yangınlarının önlenmesinde çok önemli bir rol oynayabilir. Ancak yapay zeka, yalnızca geleneksel yangınla mücadele tekniklerini tamamlayıcı olarak kullanılabilir ve tek başına yeterli değildir.

Dünyanın belirli bölgesinde orman yangınlarının her yıl daha sık ve daha yıkıcı hale geldiği göz ardı edilemez. Bu eğilimin yakın gelecekte değişmeyeceği açıktır. Bu nedenle, bu yangınları daha iyi önlemek ve bunlarla mücadele etmek için teknolojinin gelişmesi gerekiyor. Yapay zeka, müdahale ekibi eylemlerini optimize ederek orman yangını yönetim protokollerine entegre edilecek önemli bir çözüm olabilir.


Kaynak: Clean Technica, Global News

author-img
Get4Games

Yorumlar

Yorum yok
Yorum Gönder
    google-playkhamsatmostaqltradent