recent
Güncel Haberler

Apple, Engelli Kullanıcılar İçin Yeni Erişilebilirlik Özelliklerini Tanıttı

Ana Sayfa
Apple, Engelli Kullanıcılar İçin Yeni Erişilebilirlik Özelliklerini Tanıttı

Apple, iOS için bir dizi yeni erişilebilirlik özelliğini duyurdu. Artık iPhone ve iPad kullanıcıları, seslerini kullanarak cihazlarıyla etkileşim kurabilecek. Apple, 16 Mayıs 2023 Salı günü iPhone ve iPad için yeni görsel, işitsel ve bilişsel erişilebilirlik özelliklerini kullanıma sundu. 

Şirketin hedefi, engelli kullanıcıların günlük yaşamını önemli ölçüde iyileştirmesi gereken bu yeni özelliklerle en iyi deneyimi sunmaktır. Kişisel Ses özelliği ile başlayan bu özellikler, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre geliştirilmiştir. İşte Cupertino merkezli şirketin bu ilk yeni özellik hakkında söyledikleri:

"Kullanıcılar, iPhone veya iPad'de 15 dakikalık ses kaydı yapmak için bir dizi metin istemini yüksek sesle okuyarak kişisel bir ses oluşturabilir. Bu sesli erişilebilirlik özelliği, kullanıcı bilgilerini gizli ve güvenli tutmak için cihazdaki makine öğrenimini kullanıyor ve kullanıcıların sevdikleriyle bağlantı kurarken kişisel sesleriyle konuşabilmeleri için Live Speech ile sorunsuz bir şekilde entegre oluyor."

Bu özellik öncelikle Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastaları ve yavaş yavaş konuşma yeteneğini kaybeden kişiler için tasarlanmıştır. Bu özellikle Apple, herkesin arkadaşları ve ailesiyle kendi sesine benzer bir sesle iletişim kurmaya devam edebilmesini sağlamak istiyor. Bu sayede ALS hastalarının ve konuşma yetisini kaybetmiş kişilerin sevdikleriyle doğal ve kişisel bir iletişim kurmasına olanak sağlanmaktadır.

Apple, Engelli Kullanıcılar İçin Yeni Erişilebilirlik Özelliklerini Tanıttı
© Apple

Canlı Konuşma, İşaret Et ve Konuş... Apple tarafından önerilen yeni özellikleri keşfedin

Apple ayrıca "Canlı Konuşma" özelliğini duyurdu. Bu özellik, konuşamayan kişilerin yazdıkları metni yüksek sesle söylemelerine olanak sağlayacak.  Bu sayede, kişilerin iletmek istedikleri mesajları sesli olarak duyurabilecekler. "Kişisel Ses" ile sesinizi kaydetmek isteyenler için bu iki özellik mükemmel bir şekilde birbirine entegre olacak. Arama yaparken metin yazabilme imkanı da sunulacak, böylece sesinizle konuşabilme özgürlüğüne sahip olacaksınız. Ayrıca, kullanıcılar zaman kazanmak için daha önceden kaydetmiş oldukları cümleleri de kullanabilecekler.

Apple, Engelli Kullanıcılar İçin Yeni Erişilebilirlik Özelliklerini Tanıttı
© Apple

Apple ayrıca Aramalar, Mesajlar, Fotoğraflar, Kamera ve Müzik gibi uygulamalarını yeni araçlar, daha büyük metinler ve yüksek kontrast gibi özelliklerle güncelleyerek bunları daha erişilebilir hale getirdi ve kullanıcıların bilişsel yükünü azalttı. Bu yenilikler, kullanıcıların bu uygulamaları daha kolay ve rahat bir şekilde kullanmalarını sağlayacaktır.

Apple, Engelli Kullanıcılar İçin Yeni Erişilebilirlik Özelliklerini Tanıttı
© Apple

Kör ve görme engelli kullanıcılar ayrıca "İşaret Et ve Konuş" adı verilen yeni bir araçtan faydalanacak. Apple, mikrodalga fırın gibi bir cihaz kullanırken, bu aracın kamera uygulaması, LiDAR tarama ve makine öğrenimi gibi girdileri cihaza entegre ettiğini ve kullanıcıların parmaklarını klavye üzerinde hareket ettirdikçe her düğmedeki metni sesli olarak duyurabileceklerini belirtiyor. Bu özellik, görme engelli kişilerin çevreleriyle daha kolay etkileşim kurmalarını sağlayacaktır.


Kaynak: The Verge

author-img
Get4Games

Yorumlar

Yorum yok
Yorum Gönder
    google-playkhamsatmostaqltradent