recent
Güncel Haberler

Microsoft, Windows 10 ve 11'deki Google Chrome Yazı Tipi Sorunlarına Son Veriyor

Ana Sayfa
Microsoft, Windows 10 ve 11'deki Google Chrome Yazı Tipi Sorunlarına Son Veriyor

Belki farkında değilsiniz ama metnin ekran üzerinde okunabilir olmasını sağlamak hiç de kolay değil. Birkaç piksel içindeki bir karakter hızla çok ince veya çok bulanık görünebilir ve neredeyse anlaşılmaz hale gelebilir. Bu genellikle belirli teknolojilerin ve diğer araçların kaçınmaya çalıştığı bir durumdur, kısmen iyi kenar yumuşatma sayesinde.

Ancak, yazılım ve işletim sistemlerimizin çoğu bu sorunu mükemmel bir şekilde yönetse de, bazı uyumsuzluklar bazı sorunlara neden olabilir.

Chrome ve Windows iletişim kuramadığında...

Microsoft'un işletim sisteminde Google'ın tarayıcısını kullanıyorsanız, anormal derecede okunaksız metin satırlarıyla karşılaşmış olabilirsiniz. Aslında, Microsoft Edge hariç tüm Chromium tabanlı uygulamalar bu sorunla karşı karşıyadır. Redmond firması bu sorunu fark etmiş ve en azından kendi şirket içi tarayıcısında düzeltmeyi 2021 yılına kadar başarmıştır.

Peki, Microsoft bu sorunu nasıl çözdü? İşletim sistemi ve tarayıcı arasındaki yazı tiplerinin nasıl işlendiğini anlamak için kullanılan araçları incelemek önemlidir. Windows ve Chromium farklı teknolojiler kullanır: ClearType ve Skia grafik kütüphanesi sırasıyla.

Ancak Chromium'da Skia grafik kütüphanesi, Windows tarafından ayarlanan kontrast ve gama değerlerini dikkate almaz. Bu durum, yazı tiplerinin farklı şekillerde işlenmesine, bulanık veya çok ince görünmesine neden olabilir. Bu sorun özellikle belirli ekran türlerine sahip kullanıcılar veya Çince, Japonca veya Korece karakterler kullananlar için daha belirgindir.

Basit, kalıcı bir çözüm

Hemen Edge'e geçmek zorunda olmayabilirsiniz. Firefox ve Safari'de bu tür bir sorun olmasa da, Microsoft, Chromium tabanlı tüm tarayıcıların durumunu iyileştirmek için adımlar attı. Şirket, geçtiğimiz günlerde Chromium'un açık kaynak kodunda bazı değişiklikler yaparak Skia'nın ClearType değerlerine erişmesine ve bunları uygulamasına izin verdi.

Bu çözüm, Chrome'un beta sürümü olan Chrome Canary'de kullanılmaya başlandı ve tarayıcının 10 Nisan'da yayınlanması planlanan 124 sürümüyle birlikte tüm kullanıcılara sunulması bekleniyor. Diğer tarayıcılar arasında Brave, Vivaldi ve Opera'nın da yakında bu çözümü uygulamaya başlaması bekleniyor. Uzmanlar, bu çözümün uzun vadede etkili olabileceğini umuyorlar.

Ancak, bir Microsoft temsilcisine göre, 'Chrome'da tam ClearType desteği mümkün değil', bu da Skia'nın gelecekte hala sorunlara neden olabileceğini gösteriyor.


KaynakWindows Latest

author-img
Ömer Çağlar T.

Yorumlar

Yorum yok
Yorum Gönder
    google-playkhamsatmostaqltradent