recent
Güncel Haberler

Google ve Gemini: Tarihî Doğrulukta Sorunlar Ortaya Çıkıyor

Ana Sayfa
Google ve Gemini: Tarihî Doğrulukta Sorunlar Ortaya Çıkıyor

Gemini, şirketin OpenAI ve Microsoft ile rekabet etmesine yardımcı olacağını umduğu bir araç. Birkaç gün önce konuşlandırılan diyalog aracısı, rakipleri gibi görüntü oluşturabiliyor. Ancak bu özellik şu anda Avrupa Birliği'nde kullanılamıyor. Birçok internet kullanıcısı bu aracı övdü.

Şirket doğru olanı yapmaya çalışırken yeni bir sorun yarattı

Gemini'nin çalışmasındaki tarihsel yanlışlıklara ilişkin çeşitli örnekler eski adı Twitter olan X'te paylaşıldı. Örneğin, üretici yapay zeka siyah bir adamı '1943'te bir Alman askeri' olarak tasvir etti. Ayrıca Kurucu Atalar'ın beyaz erkeklerin yanı sıra siyah ya da Kızılderili erkekleri de içeren görüntülerini üretti.

Bu hataların çoğu, Google'ın beyazları 'silmek' istediğini öne süren aşırı sağ sempatizanları tarafından kınandı. Ancak, bu yanlışlıkların kasıtlı olmadığını ve teknolojinin sınırlamalarının bir sonucu olduğunu belirtmek önemlidir. Uzmanlar birkaç yıldır yapay zekaların sergilediği ırkçı ya da cinsiyetçi ayrımcı önyargılar konusunda uyarılarda bulunuyor. Araştırmalar da bu olgunun altını çizmiş ve yayıncıları buna karşı önlem almaya teşvik etmiştir.

Gemini, 'Amerikalı kadını' temsil etmek üzere siyah ya da Asyalı kadınları kullandığı için eleştirilere maruz kalmıştı. Bu durum ABD'de var olan çeşitliliğin bir göstergesi olarak görülse de bazıları bunun ırksal önyargıları pekiştirebileceğini savunuyor. Google'ın bu soruna bir çözüm bulmaya çalıştığını belirtmek gerekiyor. 1800'lerden bir ABD senatörü çizmesi istendiğinde, yapay zeka siyah bir kadın görüntüsü üretti. Bu, meydana gelen ırk ve cinsiyet ayrımcılığının geçmişini siliyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk kadın senatörün beyaz olduğunu ve 1922'den beri görev yaptığını unutmamak önemli.

Google özür diliyor

Google, X'te yayınladığı bir yazıyla hatasını kabul etti ve bu tür temsilleri iyileştirmek için derhal harekete geçtiklerini belirtti. Gemini'nin yapay zeka imaj üretimi, dünya çapında kullanıldığı için genellikle faydalı olan çok çeşitli insanlar üretiyor. Ancak, bu örnekte hedefi ıskaladı.

Şirket insan imajı üretimini askıya aldı ve şu anda modelinin geliştirilmiş bir versiyonu üzerinde çalışıyor.


KaynakThe Verge

author-img
Get4Games

Yorumlar

Yorum yok
Yorum Gönder
    google-playkhamsatmostaqltradent