recent
Güncel Haberler

Disney'in Tahtı Sarsıldı: Küresel Gişede Yeni Lider

Ana Sayfa
Disney'in Tahtı Sarsıldı: Küresel Gişede Yeni Lider

Kendi içeriğini üretmenin yanı sıra Pixar ve Marvel'ın da sahibi olan Disney, birkaç yıldır küresel gişe lideriydi. Ancak 2023 yılında, gişe rekorları kıran birçok filmin gösterime girmesine rağmen, Amerikan şirketi konumunu koruyamadı ve bir başka sinema devi Universal tarafından geçildi.

Disney (kıl payı) zirvedeki yerini Universal'a bıraktı

Disney, yirmiden az filmden toplam 4,8 milyar dolar gelir elde etmesine rağmen, 2023'te 24 yapım başlatan ve 4,9 milyar doların üzerinde gelir elde eden Universal'ı geçemedi ve büyük kulaklı grubu zar zor geride bıraktı.

Disney'in 2023'teki performansı beklendiği kadar başarılı olmadı. Indiana Jones 5 ve Elementary'i vizyona sokmalarına rağmen, bu filmler beklendiği kadar iyi performans göstermedi. Ayrıca, Disney bu yıl Ant-Man 3 ve The Marvels gibi birkaç fiyasko yaşadı. 'Son Disney' olarak pazarlanan Wish de izleyicilerin ilgisini çekmeyi başaramadı.

Hiçbir Disney filminin 2023'te milyar dolar sınırını aşamadığını ve bunun 2014'ten bu yana ilk kez gerçekleştiğini belirtmek gerekir. Buna karşılık, 2019'da Disney tek bir yılda şaşırtıcı bir şekilde 11 milyar dolar kazandı.

Warner Bros ve Sony bir adım geride

Disney'in Tahtı Sarsıldı: Küresel Gişede Yeni Lider
Universal Pictures ise Super Mario Bros © Nintendo / Illumination filmiyle başlayarak büyük bir başarı elde etti.

Disney'in aksine Universal daha fazla sayıda film üretti (Universal'da 24, Disney'de 17) ve Super Mario Bros The Movie (1,3 milyar dolar) ve Oppenheimer gibi bazı büyük başarılar elde etti.

2023 yılında Disney, Universal ve Warner Bros toplam 3,8 milyar dolar gelir elde ederek podyumu tamamladı. Warner Bros, Barbie (1,4 milyar dolar) ve Wonka'nın başarısıyla yükselişe geçti.

Sony, Paramount Pictures ile başa baş giden Spider-Man ve Napoleon sayesinde 2 milyar dolar gelir elde ederek dördüncü sırada yer aldı.


Kaynak: Les Echos

author-img
Get4Games

Yorumlar

Yorum yok
Yorum Gönder
    google-playkhamsatmostaqltradent