recent
Güncel Haberler

AMD'nin 2025 İçin Büyük Planı: Zen 5, Zen 5c ve RDNA 3.5'i Birleştiren Güçlü Bir APU Yolda!

Ana Sayfa
AMD'nin 2025 İçin Büyük Planı: Zen 5, Zen 5c ve RDNA 3.5'i Birleştiren Güçlü Bir APU Yolda!

AMD'nin 2024 ve 2025 yıllarında piyasaya süreceği işlemciler, özellikle de APU'lar hakkında çok sayıda söylenti dolaşıyor. Hawk Point mimarisinin (Ryzen 8000Gs) ve Strix Point'lerin 2024'ün sonlarında veya 2025'in başlarında piyasaya sürülmesinin ardından, şimdi de bir sonraki APU olan Kraken Point tartışılıyor.

Kraken 2025'te geliyor

Geçtiğimiz aylarda sızdırılan yol haritaları Kraken Point'in Hawk Point mimarisinin halefi olacağını gösteriyor. Kraken Point'in Strix Point mimarisiyle yakından ilişkili olması ve birçok özelliğini paylaşması bekleniyor.

Amaç, temel işlevlerini korurken Strix Point'ten daha uygun fiyatlı ve erişilebilir yonga setleri sağlamak olabilir. Örneğin, Zen 5, RDMA 3.5 ve XDNA 2 kombinasyonu mevcut olmaya devam edecek.

AMD'nin 2025 İçin Büyük Planı: Zen 5, Zen 5c ve RDNA 3.5'i Birleştiren Güçlü Bir APU Yolda!
AMD'nin APU'ları için sözde yol haritası © Moore's Law is Dead

Ayrıca Zen 5 mimarisi, Zen 5 çekirdekleri ve Zen 5c çekirdekleri önemli ölçüde daha düşük çalışma frekansı ve güç tüketimi ile birleştirilerek Strix Point'e benzer şekilde entegre edilecektir.

8 Zen 5 çekirdek + 8 RDNA 3.5 ünite

Bir yandan Strix Point'in 12 çekirdeğe sahip olacağı bildirilirken, Kraken Point'in sadece 8 çekirdeğe (4 Zen 5 + 4 Zen 5c) sahip olacağı söyleniyor. Ayrıca, entegre grafik çözümü için de önemli değişiklikler bekleniyor.

Kraken Point'in Rembrandt veya Van Gogh APU'larına benzer bir düzene sahip olması bekleniyor. İkincisi, Aerith olarak da bilinen Steam Deck'te kullanılan APU'dur. AMD, toplam 8 bilgi işlem birimi için 4 çalışma grubu işlemcisi (WGP) kullanacak.

Rembrandt ve Van Gogh ile karşılaştırıldığında AMD, daha fazla güç ve daha fazla enerji verimliliği sağlaması beklenen en yeni nesil grafik mimarisi RDNA 3.5'e geçmeyi planlıyor. Her ne kadar 2025 yılında piyasaya sürüleceğine dair spekülasyonlar olsa da, AMD bu yıl bitmeden daha fazla bilgi açıklayabilir.


KaynakVideoCardz

author-img
Get4Games

Yorumlar

Yorum yok
Yorum Gönder
    google-playkhamsatmostaqltradent