recent
Güncel Haberler

Activision Blizzard King, Microsoft Ailesine Katılıyor: Tarihi Bir Devralmanın Özeti

Ana Sayfa
Activision Blizzard King, Microsoft Ailesine Katılıyor: Tarihi Bir Devralmanın Özeti

Bu kez, Activision Blizzard'ın kralı nihayet Xbox ailesine katılıyor! Ve bu tarihi satın almanın video oyun dünyasında ve tüketiciler için pek çok şeyi değiştireceğini söylemek yanlış olmaz.

Bu sabah bildirdiğimiz üzere, Microsoft'un Activision Blizzard King'i satın almasının önündeki son engel olan Birleşik Krallık CMA'sı nihayet anlaşmaya yeşil ışık yaktı. Şans eseri, Redmond merkezli şirket haberi bugün duyurmayı umuyordu. Artık her şey tamamlandı ve şirket ile oyuncuları için geleceğe bakma zamanı geldi.

Rahat bir nefes ve genişleme müjdesi

Hem Microsoft hem de Activision Blizzard King rahat bir nefes almış olmalı. Devralmanın büyük bir tantanayla duyurulmasından 20 ay sonra, biraz zor da olsa nihayet şekilleniyor. Anlaşma, rekabet otoriteleri ile pek çok dönemeçten geçti. Ancak Phil Spencer ve bu videonun açıkladığı gibi bunların hepsi geçmişte kaldı.

Microsoft Başkanı, Xbox ailesinin Activision Blizzard King'i bünyesine katarak genişlediğini gururla duyurdu. Bir blog yazısında, "Video oyunlarından keyif alıyoruz. Onları tasarlıyoruz, oynuyoruz ve oyunların topluluğumuz ve kendimiz için öneminin farkındayız. Activision Blizzard ve ekiplerine bugün Xbox ailesine resmen hoş geldiniz diyoruz."

"Birlikte, sürekli ilerleme, yenilikçilik ve daha geniş bir kitleye oyun zevklerine ve topluluğuna erişim sağlama taahhüdümüzü yerine getirmek için çaba göstereceğiz. "Birlikte, sürekli ilerleme, yenilik ve daha geniş bir kitlenin oyun zevklerine ve topluluğuna erişimini sağlama taahhüdümüzü yerine getirmek için çaba göstereceğiz. Oyun oynamayı herkes için erişilebilir kılmaya yönelik kolektif bir çaba kültürünü teşvik edeceğiz. Amacımız, en sevdiğiniz oyunların alanını mobil, bulut olanakları ve ötesi dahil olmak üzere birden fazla platforma genişleterek yeni anlatılar ve diyarlar yaratmaktır." Activision, Blizzard ve King tarafından üretilen oyunlara değer veren milyonlarca oyuncuya, bugünün bu tür oyunlara olan tutkunuzu şımartmak için mükemmel bir gün olduğunu bilmenizi isteriz" dedi.

Xbox, Game Pass... ve video oyunları endüstrisi için ileriye doğru dev bir adım mı?

Bu, bir bütün olarak video oyun endüstrisi ve özellikle de oyuncular için ne anlama geliyor? Her şeyden önce, Activision Blizzard King'in gelecek sürümlerine, piyasaya sürüldükleri gün Game Pass üzerinden erişilebilecek. Bu durum en çok 10 Kasım'da piyasaya sürülecek olan Call of Duty: Modern Warfare III için geçerli olacak. Xbox, yakında çıkacak bir dizi önemli oyun nedeniyle birincil hizmetinin maliyetini artırabilir.

Activision Blizzard King, Microsoft Ailesine Katılıyor: Tarihi Bir Devralmanın Özeti
Yeni Call of Duty 10 Kasım'da geliyor © Activision

Ancak bu durumun Activision Blizzard King oyunlarının Xbox One/Xbox Series X/S ve PC'lere özel hale gelmesine yol açıp açmayacağı belirsizliğini koruyor. Böyle bir kararın bireysel olarak verilmesi gerekecektir. Bununla birlikte, Activision'ın son derece başarılı Call of Duty serisi için en azından önümüzdeki on yıl boyunca böyle bir senaryonun söz konusu olmayacağı kesin. Diğer stüdyolar için münhasırlık statüsü Xbox ve ilgili stüdyo tarafından karşılıklı olarak kararlaştırılacaktır.

Ancak Microsoft, Activision Blizzard King oyunları için bulut oyun haklarını elde etmeyecek. Bu haklar 15 yıllık bir süre için Ubisoft'a devredildi ve Fransız şirkete, Avrupa Ekonomik Alanı'ndaki münhasır olmayan haklar istisna olmak üzere, bu alanda dünya çapında münhasır haklar verdi.

Microsoft ve Ubisoft, kazançlı mobil oyunlar pazarında Activision Blizzard King'i satın almanın ganimetini paylaşacak.

Activision Blizzard King, Microsoft Ailesine Katılıyor: Tarihi Bir Devralmanın Özeti
Xbox ve Ubisoft, Activision Blizzard King pastasını paylaşıyor © Microsoft x Ubisoft

Xbox, King'in bu alandaki uzmanlığından ve Activision Blizzard'ın bu alana artan ilgisinden faydalanacak. Şu anda Microsoft'un oyun bölümü bu alanda sınırlı bir ilerleme kaydetmiş durumda, ancak Activision Blizzard King'in satın alınması şirketin özellikle Asya'da bu verimli pazarda bir yer edinmesini sağlayacak.

Bu muazzam satın alma, 69 milyar dolarlık rekor fiyat etiketiyle Microsoft ve video oyun endüstrisi için önemli bir kilometre taşına işaret ediyor.  Bu tarihi işlemin gerçek sonuçlarını sadece zaman gösterecek. Grubun meşhur CEO'su Bobby Kotick'in 1 Ocak 2024'te görevinden ayrılacağını belirtmekte fayda var.

Bu olayın uzun vadede ne gibi sonuçlar doğuracağını zaman gösterecek. Yakın gelecekte bu büyüklükte benzer bir satın almaya tanık olmamız pek olası değil; en yakın karşılaştırma Disney'in Electronic Arts'ı potansiyel satın alması olabilir.


Kaynak: Xbox Wire

author-img
Get4Games

Yorumlar

Yorum yok
Yorum Gönder
    google-playkhamsatmostaqltradent