recent
Güncel Haberler

2022'nin Başında Konsol Satışları Toparlanıyor: PS5'in Katkısı Ne kadar?

Ana Sayfa
2022'nin Başında Konsol Satışları Toparlanıyor: PS5'in Katkısı Ne kadar?

GSD Enstitüsü, 2023 yılının ilk çeyreğine ilişkin video oyunlarına yönelik raporunu yayınladı. Rapor konsol satışlarının yeniden yükselişe geçtiğini ve bunun büyük ölçüde PlayStation 5'ten kaynaklandığını gösteriyor! Buna rağmen, dönem boyunca daha az oyun satıldı.

Xbox ve Nintendo ise donanım satışlarında düşüş yaşıyor.

PS5 satışları yükseliyor, rakipler darbe alıyor

Sony, 2022'nin ilk çeyreğine kıyasla PS5 satışlarının %369 artmasıyla konsol kıtlığının artık sona erdiğini hissedebilir. Bunun nedeni, artık raflarında nispeten kolay olan konsolların bulunabilirliği ve İnternet üzerinden perakendecilerin mevcut olmasıdır. PlayStation markasının eski kıtadaki popülaritesi göz önüne alındığında, PS5'ler peynir ekmek gibi satılıyor.

Sony'nin PS5 konsolu yüksek talep görmeye devam ederken, Nintendo ve Microsoft geçen yıla göre %18 ve %10 daha az konsol sattı. Bu düşüşlerin nedenleri çok çeşitli. Nintendo'nun hibrit konsolu Switch'in ömrünün sonuna yaklaşması, pek çok evde zaten bir Switch olması ve Xbox serisinin PlayStation kadar popüler olmaması bu düşüşlerin başlıca nedenlerinden bazıları. Ancak, konsol kıtlığının zirvesindeyken daha kolay bulunabilen konsolların da bu düşüşlerde bir rolü olabilir.

Sony, Mart ayında yoğunlaşan PS5 satışlarında beş kat artış gördü ve belirli pazarlarda 1,5 milyon konsol sattı. Bu, konsol satışlarında %41'lik bir artış anlamına gelmektedir. Bu artış rakamlarının 2022 yılında da devam etmesi, konsol kıtlığına dair endişeleri azaltabilir. Aksesuar satışları da artarak, 4.7 milyon ürün satışıyla bir önceki yıla göre %5 artış göstermiştir.

Avrupa'da fiyatlar sabit kalırken Türkiye'de artıyor!

Sony, Türkiye'deki PS5 fiyatlarını resmi olarak açıklamadı. Ancak, bazı yerel perakendecilerin fiyatlarını yükseltiyor. Şu anda Türkiye'deki PS5 fiyatları standart PS5 modeli için 20.999 ₺, dijital sürüm için 19.449 ₺ arasında değişmektedir. Ancak, bu fiyatlar değişebilir ve müsaitlik durumuna bağlıdır.

PS5'in Türkiye'deki 2023 fiyatı henüz belirlenmedi ve şu an için resmi bir açıklama yok. Ancak son yıllarda Türkiye'deki Sony konsol fiyatları, ülkenin vergi ve döviz kuru politikaları nedeniyle yüksek seyrediyor. Bu nedenle PS5'in Türkiye'deki fiyatının yüksek olması bekleniyor.

2022'nin Başında Konsol Satışları Toparlanıyor: PS5'in Katkısı Ne kadar?
© Twitter / @Saidrik

Yaklaşık 14 milyon oyun satıldı

GSD, sadece donanım piyasasına bakmakla kalmadı, aynı zamanda raporlama yapan yayıncıların fiziksel, dijital veya her iki türdeki oyun satışlarını da yakından gözlemledi. Son çeyrekte, 39 milyon oyun satıldı ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %11'lik bir düşüş yaşandı. Hogwarts Legacy'nin ilk çeyrekte en çok satan oyun olduğu şaşırtıcı değil, ancak Mart ayında piyasayı domine eden Resident Evil 4'ün yeniden yapımı, geç piyasaya sürülmesine rağmen büyük bir başarı elde etti.

Capcom'un performansını değerlendirmek için bir perspektif sağlayalım: Resident Evil 4 Remake'in ilk iki haftasındaki satışları, Resident Evil 3 Remake (2020)'in ilk iki haftasındaki satışlarına göre %57 ve Ocak ayında piyasaya sürülen Dead Space Remake'ten %149 daha yüksek oldu. Metroid Prime Remaster, Nintendo'nun kayıtlı satış verilerini yayınlamadığı ve fiziksel versiyonun sadece 3 Mart'ta piyasaya sürüldüğü için kesin bir rakam vermek mümkün değil. Ancak oyun, Mart ayı fiziksel ve dijital satış sıralamasında yalnızca 11. sırada yer aldı.

  • Resident Evil 4 Remake
  • Hogwarts Legacy : L'Héritage de Poudlard
  • FIFA 23
  • GTA V
  • Call of Duty Modern Warfare 2
  • Red Dead Redemption 2
  • WWE 2K23
  • F1 22
  • NBA 2K23
  • Rainbow Six Siege


KaynakGames Industry

author-img
Get4Games

Yorumlar

Yorum yok
Yorum Gönder
    google-playkhamsatmostaqltradent