recent
Güncel Haberler

Yazarlar OpenAI'ye Karşı İkinci Şikayetlerini Bildirdi

Ana Sayfa
Yazarlar OpenAI'ye Karşı İkinci Şikayetlerini Bildirdi

Son zamanlarda bir grup Amerikalı yazar, OpenAI'ye karşı bir dava açarak şirketi, ChatGPT adlı dil modelini kendi rızaları olmadan eğitmek için kendi metinlerini kullandığı için eleştirdi. Bu durum, internetten alınan ve telif hakkı sorunlarıyla karşılaşan büyük miktardaki metin üzerinde dil modellerinin eğitilmesi uygulamasının bir sonucu olarak ortaya çıktı.

OpenAI, büyük ölçekli dil modellerini eğitmek için İnternetten toplanan metinleri kullanıyor. Bu, dil modellerinin çok çeşitli diller ve bilgi kaynakları ile donatılabileceği etkili bir yöntemdir. Ancak bu metinlerin birçoğu telif hakkıyla korunmaktadır ve telif hakkı ihlali iddiaları doğabilir.

Davacılara göre bir telif hakkı ihlali

David Henry Hwang, Rachel Louise Snyder, Ayelet Waldman ve Pulitzer Ödülü sahibi Michael Chabon gibi tanınmış yazarlar, OpenAI'yi telifli içeriklerini "izin almadan ve yasa dışı bir şekilde kullanarak kazanç sağlamakla" suçluyorlar.

Bu yazarlar, ChatGPT'nin eserlerini özetleme ve analiz etme yeteneğinin, dil modelini eğitmek için kullanıldığına dair kanıtlar olduğunu iddia ediyorlar. Bu yapay zeka tarafından üretilen metinlerin, kendi eserlerinin "türev" bir çalışmasını oluşturduğuna inanıyorlar. San Francisco'da yapılan şikayette, kitaplar, oyunlar ve makaleler gibi eserlerin, ChatGPT'yi eğitmek için özellikle değerli olduğu vurgulanıyor; çünkü bu eserler, "yüksek kaliteli, uzun biçimli yazının en iyi örnekleri" olarak kabul ediliyor.

Davacılar, "OpenAI'nin telif hakkı ihlali eylemlerinin kasıtlı, bilinçli ve davacıların ve sınıf üyelerinin haklarını hiçe sayarak gerçekleştirildiğine" inanıyorlar. Ayrıca, OpenAI'nin, GPT modellerini eğitmek için kullandığı veri kümelerinin telif hakkıyla korunan materyaller içerdiğini ve bu eylemlerinin bu materyallerin kullanım koşullarının ihlali anlamına geldiğini her zaman bildiğini savunuyorlar.

Yazarlar OpenAI'ye Karşı İkinci Şikayetlerini Bildirdi
© Sanket Mishra / Pexels

Yasal belirsizlik

OpenAI'ye benzer eylemler nedeniyle açılan bu dava, ilk kez karşılaşılmıyor. Daha önce de iki yazar ve ünlü oyuncu Sarah Silverman, eserlerinin izinsiz kullanılması nedeniyle şirkete dava açmıştı.

Bu durum sanat eseri yaratıcılarını ve sanat camiasını derinden etkiliyor ve özellikle Avrupa'da bu teknolojiyi düzenlemek için çalışan yasa koyucular tarafından yakından takip ediliyor. Ancak yasal sınırlar şimdilik belirsizliğini koruyor.

Bu son davada yazarlar, belirtilmemiş zararların karşılanması ve OpenAI'nin "yasadışı ve adil olmayan iş uygulamalarının" engellenmesi için tedbir talebinde bulunuyorlar.


Kaynak: The Verge

author-img
Get4Games

Yorumlar

Yorum yok
Yorum Gönder
    google-playkhamsatmostaqltradent