recent
Güncel Haberler

Video Oyunları Çocukları Daha Akıllı Yapacak

Ana Sayfa
Video Oyunları Çocukları Daha Akıllı Yapacak

Scientific Reports, Amerikalı çocuklar üzerinde yapılan bir araştırma, ekran kullanımı ile zeka arasında bir bağlantı aradı. Çalışma, sosyal ağlar, videolar veya oyunlar gibi farklı sektörleri analiz ediyor ve ilginç sonuçlara varıyor.

Eserin siyasi ve sosyal önemi büyüktür. Ekranlar genellikle çocuklar için oldukça zararlı olarak kabul edilir, ancak ikincisi onlarsız yapamaz. Teknoloji, onu kullanmayı bilmesi gereken sevgililerimiz için önemli bir varlığı temsil ediyor. Bu nedenle, onu kötüye kullanmadan nasıl kullanabileceğimizi kendimize sormamız önemlidir.

Çocuklar ve ekranları

Çalışma, 9 ila 10 yaşları arasındaki 9.000'den fazla Amerikalı çocuğa dayanmaktadır. Araştırmaya göre 8-12 yaş arası çocuklar günde ortalama 4-6 saat ekran başında vakit geçiriyor. Bu hobiler üç kategoriye ayrılır: video oyunları oynamak, video izlemek ve çevrimiçi sosyalleşmek.

Ortalama olarak, erkekler video oyunları oynayarak kızlara göre iki kat daha fazla zaman harcıyorlar. Kızlar sosyal medyada çok daha fazla vakit geçirmelerine rağmen daha çok video izliyorlar. Cinsiyet sosyalleşmesi erkekleri video oyunlarına ittiğinden ve onları memnun etmek için daha birçok oyun geliştirildiğinden bu  şaşırtıcı değil. Aksine, kızlar sosyalleşmeye çok daha fazla teşvik ediliyor, bu da sosyal medyada aşırı temsil edilmelerini açıklıyor.

Çalışma ayrıca sosyoekonomik sınıf ve genetik farklılıkların etkilerine göre ayarlandı. Daha önceki birçok araştırmaya göre, genetik bilişsel yeteneklerin gelişimi için çok önemlidir. Sosyo-ekonomik sınıfın, çocukların ekran başında geçirdikleri zamanın yanı sıra akademik performansları ve işe devam etmeleri üzerinde  büyük etkisi vardır. Aslında, daha düşük sosyal sınıflardan gelen ebeveynler, ortalama olarak, işte daha fazla zaman harcarlar ve çocuklarıyla ev ödevlerine daha az zaman ayıracak veya eğitim için daha az mali kaynak harcarlar. Bu nedenle, çalışma bir korelasyon belirlemek için bu faktörlerin etkilerini düzeltir. Araştırmada düzeltilen son bir faktör, çocukların performansını değiştirebilecek bir özellik olan dayanıklılıktır.

Video oyunları listenin başında

Araştırmacılar hipotezlerini şu şekilde test ettiler: İlk önce 9 yaşındaki çocuklara ekran sürelerini sordular, etkinliklerini derecelendirdiler ve ardından zekalarını ölçtüler. İki yıl sonra aynı çocuklar üzerinde yeni ölçümler yaptılar. 

Zeka burada öğrenme, akıl yürütme, anlama ve uyum sağlama yeteneği olarak anlaşılır. Bu unsurlar, çalışmada Amerikan ABCD testinin beş maddesi ile temsil edilmektedir: bir kelime bilgisi alıştırması, iki dikkat testi, bir yazılı ve sözlü anlama alıştırması ve bir hafıza alıştırması.

Sonuçlar video oyunları ve zeka arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösteriyor: Testin başında video oyunları oynayan çocuklar iki yıl sonra daha iyi performans gösterdi. Önceki çalışmalar video oyunlarının bilişsel faydalarını zaten gösterdiğinden bu sonuç şaşırtıcı değil. Beklenenin aksine, bu ilişki çok daha zayıf olmasına rağmen, TV izleyen çocuklar da iki yıl sonra daha iyi oluyor. Bu tamamen beklenmedik 

sonuç, ebeveynlerin eğitimine bağlıdır: bu değişkeni eklemek korelasyonu ortadan kaldırır. Ebeveynliğin, çocukların izledikleri videoların miktarını veya izledikleri videoların kalitesini etkilediğini düşünebiliriz. Bu son nokta, araştırmacıları şaşırtmakta ve gelecekteki araştırmalarda daha fazla ilgiyi hak etmektedir.

Zekanın yalnızca bir dizi bilişsel yeteneği kapsadığını ve diğer pek çoğunun önemli olduğunu ve genel olarak video oyunları ve ekranlardan farklı şekilde etkilendiğini belirtmek önemlidir. Ek olarak, diğer faaliyetler diğer temel becerileri etkiler: çocukların sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı sürmelerini sağlamakla ilgilidir.


KaynakScientific Reports

author-img
Get4Games

Yorumlar

Yorum yok
Yorum Gönder
    google-playkhamsatmostaqltradent